Menu

Oplev Louns Halvøen og Johannes V. Jensen

Digterrute for Johannes V. Jensen i Himmerland

Louns Halvøen og Himmerland var Johannes V. Jensens ungdomslandskab. Oplev den natur, hvor en af Danmarks største digtere fandt sin stemme.

8,3 km
7 bogmærker

Gå til bogmærker og lyd

Download folder med kort (PDF)

Om digteren

Johannes V. Jensen

Født: 20. januar 1873, Farsø
Død: 20. november 1950, København

Johannes V. Jensen er en af de mest indflydelsesrige danske forfattere. Igennem mere end et halvt århundrede udfoldede han sig som digter, rejseskribent, journalist og som ophavsmand til stort anlagte natur- og kulturhistoriske værker. Hans uforlignelige Himmerlandshistorier (1898-1910) og romanserien Den Lange Rejse (1908-1922) indbragte ham Nobelprisen i litteratur. Siden har Kongens Fald (1901) opnået status som det 20. århundredes danske roman.

Med solid forankring i barndommens Himmerland og en enorm kunstnerisk spændvidde påtog Johannes V. Jensen sig opgaven med at føre sin generation af danskere fra bondesamfundet ind i den moderne, globale tidsalder.

Johannes V. Jensen befandt sig i ungdomsårene fra 1889-90 i Louns. I hans erindringer, myter, kortprosa og romaner finder man flere spor af digterens forhold til halvøens historie og sund- og fjordlandskab. Langt fra alfarvej gjorde Jensen sig erfaringer med en natur og folkelig kultur, som han ikke glemte sidenhen.

”Hav og Himmel hviler som Tvillingverdener i hinanden.”

Norne-Gæst

Om ruten

Digterruten for Johannes V. Jensen begynder ved Louns Kirke og udfolder sig på en vandretur på den naturskønne Louns Halvø.

Ruten går gennem forskellig bevoksning gennem kuperet terræn. Limfjordskyst, strandeng, klint, bakket skov- og agerlandskab.

8,3 km
7 bogmærker

Ruten i bogmærker

Teksterne er indtalt af Else Marie Drost og kommenteres af Johs. Nørregaard Frandsen. Lydfortællingerne er produceret af HeySound. Musikken er stillet til rådighed af TEWA og Rebild Spillemændene.

 1. Barndommens Sig

  Velkomst

  Barndommens Sig
 2. Blindebukken

  Blindebukken
 3. Einar Elkær

  Ejnar Elkær
 4. Sommersolhvervssang

  Sommersolhvervssang
 5. Kongens Fald

  Kongens Fald
 6. Norne-Gæst

  Norne Gæst
 7. Tordenkalven

  Tordenkalven

Vil du vide mere om Johannes V. Jensen?

Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet

Museet er indrettet med udgangspunkt i Johannes V. Jensens fødehjem i Farsø. Gæster kan opleve en udstilling med godt 100 genstande fra digterens arbejdsværelse, udlånt af Nationalmuseet. Hertil kommer en række faste og skiftende udstillinger med afsæt i Johannes V. Jensens forfatterskab og kulturelle virksomhed. En afdeling på museet er viet hans yngre søster, forfatteren og kvindesagsforkæmperen, Thit Jensen. 

Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet

Søndergade 48
9640 Farsø

Besøg hjemmeside

Designed by fingerspitz*